Pedagogisk arbeid

Årsplanen i Byåsen kirkes barnehage utarbeides med utgangspunkt i TA sin felles årsplan for alle barnehagene og med bakgrunn i Rammeplanens krav til oppgaver og innhold.

Planene våre skal være fleksible og gi rom for barns medvirkning og innspill underveis.

Barnets beste er utgangspunktet for alt vi arbeider med i barnehagen!

Vi benytter vurdering og pedagogisk dokumentasjon som arbeidsmåte. Pedagogisk dokumentasjon handler om å forstå og utvikle praksisen vår.

Vi starter barnehageåret med kartlegging av forutsetninger i gruppen og observasjon av hva barnegruppen er opptatt av.

Didaktiske planer utarbeides på grunnlag av dette; Lek og aktiviteter settes i gang med utgangspunkt i observasjonene. Aktivitetene dokumenteres ved hjelp av bilder, film, praksisfortellinger, m.m., og dokumentasjonen danner grunnlag for refleksjon i avdelingsmøtene som foregår en gang i uken. Refleksjonene fører til valg av videre arbeid som begrunnes i didaktiske planer. Barnas aktiviteter og interesser blir på denne måten, betydningsfulle i det pedagogiske arbeidet. Refleksjon og vurdering er en kontinuerlig prosess som forgår gjennom hele året.

Det er naturlig å ta utgangspunkt i årets rytme når vi forbereder og planlegger barnehageåret;

Måneder, årstider, tradisjoner og merkedager. Naturens vekslinger blir utgangspunkt for undring og prosjekter av ulike slag

Hver dag er en ny mulighet til å skape gode hverdager sammen! Dette gjør vi gjennom:

  • Trygge gode rammer, god struktur på innhold og aktiviteter og en rytme på dagen der barnas behov ivaretas
  • Gode møter med hvert enkelt barn og barnegruppen. Alle skal oppleve å bli sett og tatt inn i fellesskapet hver dag
  • Fokus på inkludering og vennskap, inndeling i mindre grupper og utvikling av leketema
  • Felles erfaringer som kan bidra til lek og aktivitet

Lek er det viktigste som skjer i barnehagen! Lek er nødvendig for alle sider ved barnas utvikling og læring. Vi organiserer rom, tid og lekematerialer for å inspirere til lek der alle barn kan delta og erfare glede. Vi arbeider med pedagogenes rolle for å gi barna støtte og veiledning i lek når uheldig samspill oppstår, og som initiativtaker til leketemaer og utvidelse av disse.

Sang og musikk er forankret i barnehagens rammeplan og har stor betydning for utvikling av glede, fellesskap og språk. Vi synger mye i Byåsen kirkes barnehage! Gjennom hele året møtes små og store til fellesskap i sang og musikk! Musikken har egenverdi for barnet, den kan trøste og glede, den skaper samhold og vi har det artig sammen. Det skapes magiske øyeblikk! Alle barna er med og får delta på sin måte. Arbeidet med sang, musikk og språk ender opp i en felles forestilling i mai/juni, der alle rammeplanens fagområder kommer til uttrykk.

Mat og måltider i barnehagen er en betydningsfull læringsarena på mange måter. Måltidene gir en strukturert ramme for samspill, fellesskap og dialog; I måltidet møtes barn og barn, og barn og ansatte. Disse møtene er viktige for samtaler, kommunikasjon og trivsel. Felles måltider gir gode muligheter for at alle barna får i seg god og næringsrik mat. Pedagogene er viktige rollemodeller, og barna lærer av hva de gjør og hvordan man skal omgås rundt et bord.

I Byåsen kirkes barnehage deltar barna i forberedelser til måltidene, innkjøp av mat og mottak av varer. Vi baker brød og rundstykker, deler opp grønnsaker og frukt og vi lager varmmat

En gang i måneden har vi buffet.

Vi har kjøkkenhage i barnehagen der barna dyrker bl a. poteter, gulerøtter og mais. Vi har også bærbusker som gir oss eget syltetøy.

Barnehageåret 2023/2024 gjennomførte barnehagene i TA et spennende samarbeid med Credo om trøndersk mat og matproduksjon. Nå er barnehagene deltakere i et internasjonalt prosjekt – Food4kids, som er et forskningsprosjekt i samarbeid med Dronning Mauds Minne Høgskolen. Hensikten er bl.a. å «få innsikt i barns og medarbeideres erfaringer med mat og bærekraft.»

Samarbeidet med forskningsgruppen og fokus på redusert matsvinn blir en viktig del av barnehagens arbeid kommende år.